Aktuální komentář 16.2.2015

V Praze bylo vloni podle dat ČSÚ zahájeno přes 3.600 bytů v bytových domech. Z toho na CENTRAL GROUP připadá více než třetina

16.2.2015, Praha - Nejvíce nových bytů za posledních 5 let bylo v loňském roce zahájeno v bytových domech v Praze. Celkem 3.625 zahájených jednotek představuje suverénně nejlepší výsledek pražského developerského trhu od nástupu hospodářské recese. Vyššího čísla dosáhl trh naposledy v roce 2009, kdy bylo v pražských bytovkách zahájeno celkem 4.092 jednotek. Data vyplývají z dat ČSÚ zveřejněných v únoru.

Největší český rezidenční developer a investor CENTRAL GROUP zahájil v roce 2014 výstavbu celkem 1.235 jednotek ve čtyřech rezidenčních projektech v Praze. Na celkové nové stavební aktivitě rezidenčních developerů v hlavním městě se tak podílel z více než třetiny, přesně z 34,1 %.

„Stejně jako již několik let kontinuálně roste poptávka po novém bydlení, roste s přibližně ročním zpožděním i stavební aktivita developerů. Oproti svým konkurentům máme výhodu v podobě mnoha velkých a již připravených projektů umožňujících libovolnou etapizaci, které můžeme prakticky okamžitě zařadit do nabídky i začít stavět. To nám umožňuje držet krok s rostoucí poptávkou prakticky bez zpoždění,“ říká Dušan Kunovský, šéf CENTRAL GROUP.

V letošním roce plánuje CENTRAL GROUP zahájit výstavbu zhruba 1.500 bytů v dalších etapách současných projektů i v úplně nových lokalitách.

Vloni dokončeno téměř stejně jako zahájeno
ČSÚ publikoval také data o dokončených bytech v loňském roce. Z nich vyplývá, že v bytových domech v Praze bylo vloni dokončeno celkem 3.641 jednotek. To je rovněž nejvíce za poslední dobu, ale až od roku 2010, kdy se na trhu projevilo časové zpoždění a byly dokončeny byty zahájené ještě v roce 2009.

Pozornému čtenáři neuniklo, že suma vloni zahájených bytů se téměř rovnala sumě vloni dokončených, a to i přes meziroční nárůst prodaných bytů zhruba o pětinu. Převis poptávky nad nabídkou tak zatím vykrývá prodej bytů na papíře, dlouhodobý trend ale jednoznačně směřuje k preferenci bytů již ve výstavbě nebo dokončených.

Kompletní data ČSÚ lze stáhnout zde.