Tisková zpráva 16.8.2016

Boom nového bydlení pokračuje i v létě, prodej bytů roste netradičně i o prázdninách

16.8.2016, Praha - Boom nového bydlení trhá v letošním roce všechny rekordy. Prodej nových bytů letos dokonce roste i o prázdninách, což bylo v minulosti poměrně nebývalé. Nejsilnější sezónou pro nákup bytu je totiž tradičně jaro a podzim, kdy také dávají na trh své novinky téměř všichni developeři. Letní prázdniny, podobně jako v období kolem Vánoc a začátkem roku, bývají naopak na obchody s nemovitostmi nejslabší. Letos je tomu ale jinak.

Největší rezidenční developer Central Group letos v červenci a první polovině srpna prodal více než stovku bytů, což je meziroční nárůst o 58 procent. Prodej tak meziročně rostl o prázdninách dokonce rychleji, než v prvním pololetí. „Lidé chtějí využít velmi levné hypotéky, dokud ještě jsou. Uvědomují si, že období levných úvěrů nemůže být nekonečné. Navíc obrat v setrvalém poklesu hypotečních sazeb již některé banky avizují a první již k mírnému zvýšení sazeb dokonce přistoupily,“ poznamenal k důvodům současného boomu šéf Central Group Dušan Kunovský.

Průměrná sazba hypoték klesla podle údajů Hypoindexu v červnu na rekordních 1,87 procenta, Central Group garantuje všem svým klientům sazbu 1,69 procenta s deseti procenty vlastních zdrojů pro tří až sedmiletou fixaci.

Rekordní výsledky 1. pololetí
Prodej je letos v prázdninových měsících dokonce srovnatelný s některými měsíci hlavní sezóny loňského roku, kdy Central Group prodával v průměru 84 bytů měsíčně.

Letošní prodej je celkově rekordní. Za první pololetí Central Group prodal 712 bytů za 2,8 miliardy korun. Počet prodaných bytů meziročně vzrostl o rekordních 44 procent. Příjmy z prodeje bytů byly dokonce ještě vyšší, a to vzhledem k zařazení luxusnějších projektů blíže centru Prahy do prodeje, které zvedly průměrnou cenovou hladinu.

V letošním roce firma očekává růst prodeje minimálně o deset procent, tedy na zhruba 1100 bytů. Příjmy z prodeje bytů by měly překročit hranici čtyř miliard korun.