Aktuální komentář 7.4.2016

Bytová výstavba zatím pomáhá klesajícímu stavebnictví

7.4.2016, Praha – Stavebnictví jako celek v začátku roku klesá, v lednu meziročně o více než 10 procent, v únoru podle aktuálních dat ČSÚ reálně o 2,3 procenta. Zakázky od developerů vůči stavebním firmám jsou ale zatím stále vysoké a tak pomáhají celému stavebnímu odvětví a snižují jeho klesající trend.

Prodej bytů je sice poslední dobou rekordní, ale i bytová výstavba bojuje s problémy. Tím hlavním je pomalé povolování projektů stavebními úřady. Od nákupu pozemku ke kolaudaci trvá příprava projektu bytového domu v průměru osm let. V řadě případů ještě déle. Některé městské části jsou po posledních volbách navíc „protirozvojově“ zaměřené a povolování jakékoli nové výstavby je zde na bodu mrazu. V únoru klesl počet zahájených bytů v bytových domech, z nichž většina je realizována v Praze, o 22,4 procenta, přitom prodej nových bytů roste v Praze řádově desetiprocentním tempem.

Poptávka po novém bydlení je velmi vysoká několik posledních let. Loni rostl prodej o zhruba 15 procent a letos za celý rok očekáváme další růst až o deset procent na 7200 bytů. Pokud se s takto vysokou poptávkou brzy nesrovná také rychlost povolování nových staveb, developeři nebudou mít co prodávat. Projekty, které byly povoleny v minulosti, již budou dokončeny a rozprodány a nové prostě nebudou k dispozici. A to samozřejmě v konečném důsledku povede k převisu poptávky nad nabídkou, tím pádem k růstu cen bytů a ke snížení dostupnosti nového bydlení. Již nyní se problémy s povolováním nových projektů na trhu projevují omezením nabídky stavebních pozemků, především těch s vydanými povoleními, a růstem jejich cen často až za hranici rentability.

Dušan Kunovský
Předseda představenstva