Aktuální komentář 14.6.2016

Bytová výstavba v Praze je v krizi, Plzeň se rozvíjí rychleji

14.6.2016, Praha – To, na co dlouhodobě upozorňují developeři v čele s Central Group, potvrzují již nějakou dobu čísla Českého statistického úřadu. Aktuální dubnová data stavebnictví ale opravdu nikoho nemohou nechat na pochybách. Bytová výstavba v Praze je ve skutečné krizi. Dokonce i Plzeň se rozvíjí v rezidenční oblasti rychleji, než hlavní město republiky!

Za první čtyři měsíce roku totiž v Praze klesl počet zahájených bytů v bytových domech o dvě třetiny z loňských 1487 na letošních 498 zahájených bytů. Za tu stejnou dobu úřady v Plzni povolily výstavbu 560 bytů, tedy o 12 procent více. Poprvé tak jiný region předstihl Prahu s jejím 1,2 milionem obyvatel v rychlosti rozvoje v rezidenční oblasti. Propad Prahy je razantně viditelný také v poklesu jejího podílu na zahajovaných bytech v rámci ČR. Zatímco vloni se za celý rok v Praze zahajovalo 58 procent všech bytů v bytových domech, tedy více než polovina z celé republiky, letos za první čtyři měsíce je to jen 26 procent, tedy čtvrtina.

Disproporce mezi prodejním boomem a pomalým povolováním se prohlubuje
S takovými alarmujícími čísly již Praha musí začít něco dělat! Není přece možné, aby metropole přenechala vedoucí roli v rezidenčním rozvoji nesrovnatelně menšímu regionu. Praha, jako přirozené centrum Česka, k sobě logicky vede nové obyvatele: intelektuály z celého Česka i ze zahraničí, kteří Prahu obohacují, přicházejí sem uplatnit své schopnosti, a tím dále zvyšují potenciál Prahy, která právě i díky těmto nově příchozím motivovaným patří mezi desítku nejbohatších regionů v EU. Podle nejnovějších dat ČSÚ o tzv. pohybu obyvatelstva je ale přírůstek obyvatel v Praze a Středočeském kraji nejvyšší v republice.

Za úpadkem nové výstavby v Praze stojí bezesporu pomalé povolování projektů stavebními úřady. Od nákupu pozemku ke kolaudaci trvá příprava projektu bytového domu v průměru osm let. V řadě případů ještě déle. Některé městské části jsou po posledních volbách navíc „protirozvojově“ zaměřené a povolování jakékoli nové výstavby je zde na bodu mrazu.

Poptávka po novém bydlení je velmi vysoká několik posledních let. Loni rostl prodej o zhruba 15 procent a letos za celý rok očekáváme další růst zhruba o deset procent na 7200 bytů. Prodeje v prvních měsících roku ale nasvědčují tomu, že desetiprocentní očekávání může být až příliš konzervativní. Navíc disproporce mezi boomem prodeje bytů a pomalým povolováním se dále prohlubuje. Jen za 1. čtvrtletí se v Praze prodalo 1600 bytů, nově povoleno však bylo jen 494 bytů.

Pokud se s takto vysokou poptávkou brzy nesrovná také rychlost povolování nových staveb, developeři nebudou mít co prodávat. Projekty, které byly povoleny v minulosti, již budou dokončeny a rozprodány, a nové prostě nebudou k dispozici. A to samozřejmě v konečném důsledku povede k převisu poptávky nad nabídkou, tím pádem k růstu cen bytů a snížení dostupnosti nového bydlení. Již nyní se problémy s povolováním nových projektů na trhu projevují omezením nabídky stavebních pozemků, především těch s vydanými povoleními, a růstem jejich cen často až za hranici rentability.