Central Group loni prodal 1009 bytů za více než 3,5 miliardy. Příjmy rostly téměř o 30 procent

18.1.2016, Praha - Největší český rezidenční developer a investor nové bytové výstavby Central Group loni prodal 1009 bytů za více než 3,5 miliardy korun. Počet prodaných bytů meziročně vzrostl o téměř 20 procent. Příjmy z prodeje bytů byly ale vyšší skoro o 30 procent, a to vzhledem k zařazení luxusnějších projektů blíže centru Prahy do prodeje, které zvedly průměrnou cenovou hladinu. Vzhledem ke složité konsolidaci v koncernu čítajícím 80 firem by bylo předčasné odhadovat konkrétní výši čistého zisku. I ten ale rostl oproti roku 2014, kdy dosáhl 587 milionů korun. Přesný údaj bude k dispozici v letních měsících.

Příjmy z prodeje bytů koncovým uživatelům u Central Group odpovídají částkám uzavřených kupních smluv na byty, které se již staví nebo jsou plně dokončeny. Nejde tedy pouze o odhad možných budoucích tržeb z uzavřených rezervačních smluv u projektů, na které často developeři nemají ani vydaná stavební povolení a kde majitelé rezervačních smluv na byty čekají celá léta a často i zbytečně, protože se nakonec nikdy nezrealizují.

Návrat na objemy prodejů z předkrizových let
„Rok 2015 byl pro Central Group výjimečný. Firma zaznamenala historicky nejvyšší meziroční skok v prodejích a během krátké doby se tak dostala bezmála na úroveň z předkrizových let,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Výborné prodejní výsledky v loňském roce ovlivnila především vysoká poptávka po novém bydlení, která byla tažena nízkými sazbami hypoték. Velký vliv na důvěru lidí v budoucnost, a tím i na ochotu investovat a pořídit si nové bydlení, má rostoucí ekonomika a klesající nezaměstnanost.

Významným impulsem k dalšímu rozvoji firmy bylo vloni dokončení unikátního projektu Rezidence Park Nikolajka, kterým Central Group vstoupil do prémiového segmentu. „Na Nikolajce jsme dokázali, že umíme stavět i ve standardu, který je určen pro vybranou skupinu zákazníků, jejichž nároky na kvalitu, použité materiály, ale i design jsou zcela nadstandardní,“ poznamenal Kunovský. O tom, že nabídka prémiového bydlení Central Group zaujala, svědčí i fakt, že za tři měsíce od zahájení prodeje, je na Nikolajce vyprodáno 35 procent nabízených bytů.

Central Group je i nadále jedničkou na trhu rezidenčního developmentu v ČR
V loňském, roce dal Central Group do prodeje téměř 1100 bytů. V aktuální nabídce je 625 bytů a stovky bytů jsou aktuálně ve výstavbě. Také do budoucna chce firma zachovat největší rozsah a nejpestřejší nabídku na trhu. Perspektivu výstavby má zajištěnu na řadu let dopředu. Vlastní pozemky a projekty pro výstavbu celkem 15.000 bytů.

Již na jaře hodlá zahájit prodej dalších minimálně 500 bytů v nejméně pěti lokalitách a pro celý letošní rok má připravenu minimálně tisícovku nových bytů v deseti lokalitách nebo etapách úspěšných projektů. V letošním roce firma očekává další růst prodeje řádově do deseti procent. Ceny srovnatelných bytů se podle odhadů společnosti budou dále zvyšovat podobným tempem jako loni roce, tedy pouze o jednotky procent.

Tisková zpráva 18.1.2016
  Tisková zpráva 18.1.2016