Aktuální komentář 16.3.2016

Rekordní hypoteční sazby dále podpoří boom prodeje bytů

16.3.2016, Praha – Rekordně nízké úrokové sazby hypoték dále podpoří boom prodeje nových bytů. Levné hypotéky jsou totiž spolu s růstem ekonomiky a nízkou nezaměstnaností jedním z hlavních faktorů, které táhnou poptávku po novém bydlení. Podle aktuálního Hypoindexu Fincentra dosáhly průměrné hypoteční sazby v únoru rekordní hodnoty 2,02 procenta. Překročily tak dosud nejnižší úroveň z loňského června, kdy se pohybovaly na hranici 2,05 procenta. Za únorovým rekordem stojí intenzivní boj bank o klienty a tak lze očekávat ještě další snižování sazeb.

V loňském roce developeři jen v Praze prodali asi 6500 nových bytů za 22 miliard korun. Central Group, který je největším investorem nového bydlení, loni prodal 1009 bytů. Každý šestý nový byt v Praze tak byl loni od Central Group. Letos lze i díky rekordně levným hypotékám očekávat další zvýšení prodeje řádově o deset procent tedy na úroveň 7200 bytů a mírný růst cen.

Nejen více hypoték, roste i průměrná výše úvěru
Lidé si neberou jen víc hypoték, ale také průměrná výše hypotéky se zvedá. Tento trend sledujeme v posledních dvou letech. Lidé čím dál tím častěji kupují luxusnější bydlení v lokalitách blíže centra města. Central Group na to reagoval rozšířením své nabídky do vyšších segmentů. Zatímco základem nabídky je i nadále střední segment cenově dostupných bytů v okrajových přesto ale dobře dopravně dostupných čtvrtích, zhruba třetinu prodejů již nyní tvoří nadstandardní segment luxusnějšího bydlení v širším centru Prahy a asi 10 procent pak exkluzivní byty v unikátních lokalitách v centru.

Na celkovém počtu prodaných bytů Central Group se zhruba polovinou podílely nákupy financované hypotékou. Byty financované hotově nebo formou ročního odkladu platby mírně o jednotky procent klesly. Celý meziroční nárůst prodejů o téměř 20 procent z předloňských 847 bytů na loňských 1009 tak jde na vrub levným hypotékám. Central Group přitom v současnosti garantuje všem svým klientům úrokovou sazbu 1,79 procenta.

Vzhledem k rekordně nízkým sazbám hypoték považuji za zcela neúčinnou politiku státu, který se v situaci, kdy na hypotéku dosáhne téměř každý, rozhodl nabízet státní zvýhodněné půjčky na bydlení. Taková politika má smysl v době, kdy je komerční nabídka pro velkou část rodin nedostupná a kdy je třeba trh s bydlením pro rodiny více zpřístupnit. Nikoli nyní, kdy je na trhu souběh levného financování, ceny bytů jsou ještě stále po krizi velmi dostupné, ekonomika roste a nezaměstnanost naopak klesá.

Dušan Kunovský
Předseda představenstva