Central Group vlastní parcely pro výstavbu 15.000 bytů, nejvíce v zemi

26.5.2016, Praha - Největší český rezidenční developer a investor nové bytové výstavby Central Group v současnosti vlastní pozemky pro výstavbu více než 15 tisíc nových bytů. Na velkou část z nich má již vydaná příslušná povolení. Je tak největším vlastníkem stavebních parcel pro bytovou výstavbu v zemi. Jen v loňském roce firma nakoupila deset nových pozemků o rozloze přesahující 120 tisíc m2 pro téměř 2000 bytů. Na těchto pozemcích v následujících letech vzniknou byty v investiční hodnotě řádově sedmi miliard korun. V současnosti firma jedná o dalších velkých akvizicích.

„Central Group patří ke kapitálově nejsilnějším domácím investorům nové bytové výstavby a má již dnes zajištěnu nabídku nových lokalit na zhruba deset let dopředu. To je velká konkurenční výhoda především v situaci, kdy je povolování nových projektů vzhledem k legislativnímu chaosu v Praze velmi omezeno, někde dokonce úplně zastaveno,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Podle něho v poslední době cena pozemků s vydaným územním rozhodnutím nebo stavebním povolením v Praze rapidně vzrostla, a to až o 50 procent především v důsledku toho, že některé pražské městské části přestaly novou výstavbu povolovat.

Ceny pozemků se dostávají mimo ekonomickou realitu
Central Group se v poslední době setkal s více případy, kdy byly požadavky majitelů nabízených pozemků zcela mimo ekonomickou realitu. Na nové akvizice má společnost letos opět z vlastních zdrojů vyčleněno 1,5 miliardy korun. „Ale utratíme je jen v případě, že nová akvizice bude ekonomicky vycházet. Na uměle vyšponované ceny v současné době boomu nejsme na rozdíl od některých konkurentů nuceni přistoupit. A pokud to udělá někdo z méně zkušených developerů, zůstanou mu nakonec jen oči pro pláč,“ vysvětlil Kunovský. Central Group jako největší domácí investor nového bydlení má dostatek pozemků na dalších nejméně deset let, proto může s akvizicemi počkat, až se ceny pozemků vrátí k ekonomické realitě. Na druhou stranu je firma připravena za zajímavé akvizice letos utratit i výrazně více. V důsledku krize v oblasti povolování nových projektů se někteří hráči z trhu stahují a tak se objevují zajímavé nové obchodní příležitosti.

Potíže, které legislativní chaos dlouhodobě způsobuje, se ale samozřejmě týkají i společnosti Central Group. „Jako největší hráč na trhu pociťujeme také nejvýraznější dopady,“ potvrdil Kunovský s tím, že jen náklady na projekční, architektonické a inženýrské vícepráce v důsledku neustálých legislativních změn od ledna loňského roku, kdy přestaly platit pražské stavební předpisy, firmu vyšly na více než 40 milionů korun. K tomu navíc přistupují další velké náklady spojené se zdržením přípravy projektů často v řádu několika let.