Aktuální komentář 3.11.2015

Ceny nových rodinných domů a parcel neovlivní novela zákona o DPH, ale úplně jiné faktory

3.11.2015, Praha – Od 1. ledna 2016 vstoupí v účinnost novela zákona o DPH. Informace, které se v souvislosti s touto novelou objevují, jsou ale často zavádějící a nepřesné.

Nejde totiž o zavedení nějaké nové sazby DPH na pozemky, jak bývá často mylně interpretováno. Novela pouze mění definici pojmu "stavební pozemek" pro daňové účely. Změna se týká navíc jen samostatných parcel, na nichž není umístěna žádná stavba. Dotkne se tedy pouze té úzké skupiny developerů, kteří takové parcely v Praze a okolí prodávají.

Důvodem změny zákona je právě fakt, že současná právní úprava umožňuje velmi kreativní výklad a toho někteří developeři zneužívají a daň z přidané hodnoty u svých pozemků dosud neodvádějí.

To ale není případ společnosti CENTRAL GROUP. Cen nemovitostí v aktuální nabídce CENTRAL GROUP ani těch, které budou v následujících měsících uváděny na trh, se proto tato novela nijak nedotkne. A už vůbec nebude mít vliv na celkový trh rodinných domů v Praze o okolí.

Ceny nového bydlení v současnosti daleko výrazněji ovlivňují jiné faktory. Již od roku 2013 se projevuje růst cen stavebních prací a další zvýšení nákladů v této oblasti očekáváme i v příštím roce. Neustále se měnící legislativa především v Praze vede k situaci, kdy opakovaně vznikají projekční, architektonické a inženýrské vícepráce, což neúměrně zvyšuje náklady v přípravné fázi staveb. Jen u společnosti CENTRAL GROUP dosáhly tyto náklady navíc během posledních 12 měsíců částky přesahující 30 milionů korun. Snižuje se také dostupnost pozemků vhodných k výstavbě. Souběh všech těchto faktorů pak způsobuje růst cen nemovitostí, jehož jsme svědky v posledních letech.

Dušan Kunovský
Předseda představenstva