Tisková zpráva 13.10.2016

Dostupnost bydlení v centru Prahy se zhoršila, je nejnižší z okolních zemí

13.10.2016, Praha - Nůžky mezi cenami bytů v centru Prahy a na jejich okrajích se začínají povážlivě rozevírat. Praha se tak začíná blížit světovým metropolím, kde se postupně bydlení v centru stalo pro běžné občany v podstatě nedostupným. V současnosti jsou průměrné ceny nových bytů v centru třikrát dražší než průměrné ceny v nejlevnějších okrajových čtvrtích a oproti celopražskému průměru jsou vyšší zhruba 2,4krát.

Nejdražší byty jsou v současnosti logicky na Praze 1 a 2, kde se průměrná cena pohybuje kolem 140 tisíc korun za m2, což odpovídá u tamního průměrného bytu velikosti 90 m2 ceně přesahující 12,5 milionu korun. Centrum Prahy je samozřejmě exkluzivní a tomu musí odpovídat i cena bydlení. Důvodem rapidního nárůstu cen v posledních dvou letech je ale zcela mizivá nabídka, která je dána zastaveným povolováním jakékoli výstavby blízko centra města. „Centrum Prahy je historicky velmi cenné, a proto je nezbytné k němu přistupovat velmi citlivě. Nicméně není přece nutné památkově chránit úplně každou obyčejnou budovu jen proto, že se nachází uprostřed města,“ vysvětlil šéf Central Group Dušan Kunovský.

S poukazem na mnoho let se táhnoucí případ zahraničního developera, který neúspěšně usiluje o demolici současného a výstavbu nového nárožního domu na Václavském náměstí, připomněl, že podobné zásahy například do centra Londýna nijak nesnížily jeho hodnotu a zajímavost pro turisty, spíše naopak. „Kdyby památkáři v minulosti přistupovali k centru Prahy, tak jako ti dnešní, tak nikdy nemáme například secesní Obecní dům vedle gotické Prašné brány,“ dodal Kunovský.
Zdroj dat: Výpočty Central Group a KPMG, data: a) Praha – H1 2016, analýza společností Trigema, Skanska Reality a Central Group, b) Bratislava – H1 2016 Bencont, c)Budapešť – H1 2016, Duna House, d)Vídeň – 2015, EHL / BUWOG, v případě zahrnutí Innerstadt – cenový index by činil 614%, e)Německá města – 2015, Jones Lang Lasalle, Landesbausparkassen (LBS)

Důvodem vysokých cen bydlení v centru Prahy je zcela mizivá nabídka nových bytů, která sestává v podstatě jen z ojedinělých rekonstrukcí a nástaveb současných bytových domů a výjimečně i menších developerských projektů. Jednou z mála výjimek, je prémiový rezidenční projekt Rezidence U Muzea přímo nad Václavským náměstím na Praze 2, kde Central Group nabídl v dubnu do prodeje 42 luxusních bytů. Dnes je naprostá většina z nich i přes velmi vysoké ceny dané luxusním provedením a především výjimečnou lokalitou, vyprodána.

Oproti průměrné cenové úrovni v Praze jsou ceny v centru 2,4krát vyšší. Následuje Praha 8, což je typicky rozvojové území, kde se staví řada velmi luxusních projektů u Vltavy s výhledem na panorama Prahy. Následuje tradiční oblíbená rezidenční čtvrť Praha 6. Na druhém pólu je Praha 9, kde je v tuto chvíli nabídka nových bytů poměrně bohatá a ceny nového bydlení jsou zde pod pražským průměrem. Aktuálně nedosahují ani 80 procent celopražského průměru.

Rozdíly v cenách nového bydlení v centru a na okrajích jsou v Praze také nejvyšší ze všech okolních metropolí. Zatímco v Praze je průměrná cena bydlení v centru 3,09krát vyšší než bydlení v nejlevnější čtvrti, například v Bratislavě je to jen 1,57 násobek a v Mnichově dokonce 1,44 násobek. Praha tak předstihla i Vídeň, kde je bydlení v centru v průměru 2,09krát dražší než na okrajích. „Praha zatím nefunguje jako jeden celek s jasnou vizí rozvoje. Stěhování lidí na okraj Prahy a do středních Čech bude dále přetěžovat stávající a nedostatečnou infrastrukturu,“ řekl partner nadnárodní poradenské společnosti KPMG, která na analýze s Central Group spolupracovala, Pavel Kliment a dodal: „Pokud jde o centrum Prahy, tak je otázkou, jak dlouho dokáže žít z podstaty. Zatímco historických staveb nabízí Praha nadmíru, moderní architektura v ní chybí.“