Aktuální komentář 21.9.2016

Levné hypotéky táhnou trh nového bydlení, ten v Praze letos vzroste až o 15 procent

21.9.2016, Praha – Levné hypotéky jsou jednoznačně motorem prodeje nemovitostí v letošním roce. Jen v Praze se podle všeho letos prodá kolem 7000 nových bytů s alespoň vydaným územním rozhodnutím, což bude meziroční nárůst o necelých 15 procent. Samotný Central Group, jako největší hráč na trhu, roste ale výrazně rychleji. Jen za pololetí o 44 procent. Podíl firmy na trhu se tak zvýšil na více než 20 procent.

Hypotékou přitom podle statistik Central Group financuje nové bydlení více než polovina kupujících. Ze 712 lidí, kteří si v prvním pololetí koupili byt u Central Group, jich hypotéku použilo 52 procent. Výhradně vlastní zdroje k nákupu volilo skoro 18 procent lidí a 30 procent pak využilo možnost odkladu platby na rok od nastěhování. Ten lidem umožňuje bez problémů dořešit prodej jejich stávajícího bytu nebo dokončit například rozvod manželství. Také tento typ platby je často kombinován s doplatkem hypotékou. Platby pomocí hypotečního úvěru narostly meziročně o zhruba třetinu.

Hypotéky se poslední měsíce pohybují na rekordní úrovni. Podle aktuálních dat Hypoindexu v srpnu průměrná sazba hypoték opět rekordně klesla, když dosáhla 1,84 procenta. V řadě případů mají klienti možnost získat i výrazně levnější sazbu. Některé banky inzerují dokonce až 1,29 procenta. Central Group garantuje všem klientům maximálně 1,59 procenta a to při deseti procentech vlastních financí a fixaci úrokové sazby na 3 až 7 let.

Prodlužující se délka fixace je také jedním z dalších důsledků, které aktuální situace na trhu s hypotečním financováním vyvolává. Zatímco ještě před dvěma lety byla nejobvyklejší tříletá fixace, dnes je nejčastější pětiletá a stále častěji lidé požadují i delší fixaci.

Dušan Kunovský
předseda představenstva