Aktuální komentář 6.11.2015

Nová data ČSÚ potvrdila mimořádný růst výstavby bytů v Praze. Letošní rok se přiblíží předkrizovým rekordům

6.11.2015, Praha – Nejnovější čísla Českého statistického úřadu ohledně nové bytové výstavby jasně potvrzují trendy, které sleduje také společnost CENTRAL GROUP jako největší rezidenční developer a investor nové bytové výstavby v zemi. Výstavba i prodeje nových bytů v Praze letos rostou mimořádným tempem a podle všeho se přiblíží předkrizovým rekordům.

CENTRAL GROUP má aktuálně v Praze rozestavěno celkem 1583 bytů v sedmi projektech. V průběhu letošního roku pak měl dokonce rozestavěno téměř 2000 bytů. Zároveň za tři čtvrtletí letošního roku CENTRAL GROUP prodal koncovým uživatelům téměř 750 bytů a očekává, že by do konce roku mohl prodat kolem tisícovky bytů. Jde přitom o skutečně realizované prodeje již dokončených nebo rozestavěných bytů, nikoli o prodeje virtuálních bytů na rezervační smlouvy.

Podle aktuálních dat ČSÚ zveřejněných v rámci statistik celého oboru stavebnictví přitom v celé ČR bylo za tři čtvrtletí letošního roku zahájeno 5121 bytů v bytových domech, z toho 3033 v Praze. Praha se tak na zahajovaných bytech v bytových domech v celé republice podílí z téměř 60 procent. To je sice méně, než v polovině roku, kdy podíl nové výstavby bytů v bytových domech v Praze dosáhl neuvěřitelných 74 procent, ale stále to znamená, že Praha zajišťuje tři pětiny celkové bytové výstavby v zemi.

Dušan Kunovský
Předseda představenstva