Aktuální komentář 14.9.2015

Nová data ČSÚ potvrdila růst realizovaných cen nových bytů v Praze. Za zdražováním stojí hned několik faktorů

14.9.2015, Praha – Podle dnes zveřejněných dat ČSÚ za druhé čtvrtletí letošního roku vzrostla průměrná realizovaná cena nových bytů v Praze meziročně o 5,5 %. To představuje zdaleka nejvyšší meziroční nárůst za posledních 6 let.

Data ČSÚ jsou přitom zcela věrohodná, protože vycházejí ze skutečných prodejních cen skutečně zkolaudovaných nemovitostí. Znemožňují tak účelovou interpretaci dat a kouzlení s čísly. Některé jiné dostupné statistiky od jiných zdrojů totiž například počítají jako prodané i takové byty, které zatím existují jen na papíře a ještě několik dalších let se vůbec nebudou stavět.

Zdražování způsobuje souběh několika faktorů
Plošný růst cen nových bytů v Praze, který je nyní potvrzen i nezávislými statistikami, má hned několik příčin. Tou první a již mnohokráte zmíněnou jsou stabilně rostoucí ceny stavebních prací a materiálů, jejichž růst pozorujeme zhruba od druhé poloviny roku 2013. Druhou příčinou pak je dlouhodobě rostoucí poptávka po novém bydlení doprovázená historicky nejnižšími úroky hypoték. Právě hypotéky v kombinaci s příznivými cenami činí nové bydlení v dnešní době nejdostupnějším v novodobé české historii.

Od loňského podzimu navíc zaznamenáváme ještě další příčinu nárůstu průměrné ceny, a tou je stále větší zájem o nové byty v lokalitách blíže centru Prahy. Díky levným hypotékám si totiž lidé v rámci svých předem stanovených měsíčních nákladů nyní mohou dovolit nejen cenově dostupné bydlení na okraji metropole, ale také v nových projektech v širším centru Prahy. A protože jsou tyto projekty zpravidla dražší, logicky jejich vyšší prodejní cena zvyšuje celkový realizovaný průměr.

Realizované ceny i zájem o bydlení v centru porostou i nadále
Růst průměrných realizovaných cen nových bytů očekáváme i v průběhu příštího roku. Postupně se totiž budou do statistik promítat velké i menší developerské projekty v centru a širším centru města, jejichž výstavba byla zahájena v loňském a letošním roce.

Dalším trendem, který lze mezi kupujícími nových bytů očekávat, je rostoucí preference projektů ve výstavbě na úkor těch, které zatím existují pouze na papíře. Lidé si uvědomují, že nynější extrémně výhodná doba na koupi bytu nepotrvá věčně. A pouze u projektů, které se v okamžiku zahájení prodeje již stavějí, mají kupující jistotu jejich včasného dokončení a předání.

Naopak od tzv. vzdušných zámků, tedy ještě ani neschválených projektů s nejasným termínem zahájení stavby, budou lidé postupně dávat ruce pryč. Není totiž zaručeno, že se takové projekty v budoucnu budou vůbec stavět a kupující tak riskují nejen zklamání, ale především ztrátu času a peněz. Jak potvrzují i data ČSÚ, ceny nemovitostí postupně rostou a úroky hypoték na svých minimech také nevydrží věčně.

Dušan Kunovský
předseda představenstva
CENTRAL GROUP

Detailní statistiky ČSÚ o realizovaných cenách nových bytů v Praze je možné stáhnout zde.