Tisková zpráva 17.5.2016

Prodeje bytů trhají rekordy, nová etapa Metropole Zličín se vyprodá nejrychleji v historii

17.5.2016, Praha - Prodeje nových bytů v posledních měsících atakují rekordy. Důvodem je rostoucí ekonomika a superlevné hypotéky, které umožňují dosáhnout na nový byt i lidem, pro které byly dříve úvahy o vlastním bydlení nedostupné. Všechny projekty, které dal na jaře na trh největší rezidenční developer v zemi Central Group, jdou velmi dobře na odbyt. Nová etapa projektu Metropole na Zličíně bude dokonce zřejmě nejrychleji vyprodanou v historii.

Metropole patří dlouhodobě mezi velmi žádané a oblíbené lokality. To je také důvod, proč se Central Group rozhodl po dvou letech dokoupit v okolí sousedící pozemky a projekt dále rozšířit. Z velkého zájmu především v prvních dnech prodeje nové etapy je zřejmé, že řada lidí na nové byty v této lokalitě dlouho čekala. V nové etapě je v prodeji od začátku dubna 65 bytů a více než 80 procent z nich je již vyprodáno. Dalším hitem v nabídce Central Group jsou Letňanské zahrady, kde je za dva měsíce vyprodána skoro polovina nejnovější etapy. Ze všech 409 bytů, které jsou nyní v Letňanech v prodeji, zbývá jen čtvrtina volných. Vysoká poptávka je také po bytech v nové lokalitě Nad Volyňkou v Praze 10 – Uhříněvsi, kde je za měsíc a půl vyprodána pětina bytů.

Růst táhnou superlevné hypotéky
„Vliv na enormní růst poptávky po novém bydlení má rostoucí ekonomika a superlevné hypotéky. Vysoká poptávka a nedostatek nových bytů na trhu sice pomalu ceny zvedají. Ty jsou ale zatím stále na nižší úrovni, než před krizí, a tak je nákup nového bytu pořád výhodný,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Podle aktuálních dat se nabídkové ceny bytů na trhu za poslední rok zvedly asi o 14 procent. Vyšší cenová hladina nových bytů je ale dána především tím, že se do nabídky dostávají luxusnější a dražší projekty blíže centru. Byty ve srovnatelných lokalitách vloni u Central Group meziročně vzrostly zhruba o šest procent.

„V nejbližší době se však již na cenách může začít negativně odrážet převis poptávky nad nabídkou, který je způsoben neúměrně pomalými a v některých případech dokonce zcela zastavenými povolovacími procesy na pražských úřadech,“ dodal Kunovský. Podle něho tak nečinnost úředníků a spory politických uskupení v konečné fázi zaplatí zákazníci ve zvýšené ceně nového bydlení. To se zřejmě v dohledné době stane opět méně dostupným.

Vyšší je také zájem o luxusní bydlení v centru
V posledních měsících roste rapidně také poptávka po luxusních projektech. Obrovský zájem Central Group zaznamenal v případě dlouho očekávané exkluzivní Rezidence U Muzea v samém centru Prahy přímo nad Václavským náměstím. V projektu, kde se průměrná nabídková cena pohybuje kolem 150 tisíc korun za m2, je za necelý měsíc prodána pětina bytů. I zde je zřejmé, že mnozí zájemci o tento již zcela dokončený unikátní projekt v samém srdci Prahy čekali. Mimořádný zájem je i o exkluzivní byty v Rezidenci Park Nikolajka. V první budově, kterou Central Group vloni na podzim vstoupil na pole prémiové bytové výstavby, je za půl roku vyprodána v podstatě polovina nabízených bytů. Na jaře proto firma dala do prodeje druhou komornější budovu a tam má za necelé dva měsíce své majitele již třetina bytů.

Také luxusní byty v Rezidenci Břevnovské centrum, které Central Group začal prodávat po úplném dokončení výstavby, z nabídky mizí nebývale rychle. Rezidenční projekt v jedné z nejatraktivnějších pražských čtvrtí nabízí od začátku května 79 luxusních bytů a čtvrtina z nich je za 14 dní v nabídce vyprodána.