Aktuální komentář 22.6.2016

Superlevné hypotéky živí boom prodeje bytů, nízké sazby si lidé fixují na delší dobu

22.6.2016, Praha – Superlevné hypotéky jsou živnou půdou současného boomu nového bydlení v Praze. Bytů se prodávají rekordní počty. Za první čtvrtletí to bylo 1600 bytů jen v Praze. Developeři ale nestíhají dávat na trh nové, a tak poptávka začíná převyšovat nabídku, což se projevuje růstem cen. Zatím naštěstí jen mírným, řádově o pět procent.

Podle aktuálních dat Hypoindexu v květnu průměrná sazba hypoték opět prolomila historický rekord, když dosáhla 1,89 procenta a objemy poskytnutých hypotečních úvěrů navíc pokořily hranici 20 miliard korun. V řadě případů mají klienti možnost získat i výrazně levnější hypotéku. Například Central Group garantuje všem klientům 1,69 procenta, a to při deseti procentech vlastních financí a fixaci úrokové sazby na 3 až 7 let.

Nízké sazby si lidé fixují na delší dobu
Dlouhá doba fixace je také tím, co vedle levné sazby a nízké RPSN (roční procentní sazby nákladů) lidé stále častěji vyžadují. Zatímco u dříve sjednávaných hypoték si klienti volili převážně tříletou fixaci, dnes si chce stále větší procento lidí rekordně nízké sazby zafixovat na co nejdelší dobu. Zhruba 20 procent hypoték tak Central Group nyní sjednává se sedmiletou fixací, jednoznačně vede pětiletá fixace.

To, že v době rekordně nízkých sazeb nepřešlo na maximální délku fixace ještě výrazně vyšší procento smluv, je dáno velmi vysokou mírou důvěry lidí v pozitivní obrat v jejich příjmové situaci v budoucnu. Prostě věří, že získají nějaký neočekávaný zdroj příjmů, kterým jednorázově celou hypotéku nebo její část splatí. Dnes, kdy banky ještě stále předčasné splacení hypotéky sankcionují, se proto části klientů nezdá výhodné zafixovat si sazbu na nejdelší možnou dobu. Ze zkušeností bank ale víme, že možnost předčasného splacení sice lidé velmi často vyžadují a platí za ni, v reálu ji však využije jen mizivé procento z nich. Tuto situaci zřejmě změní připravovaná novela zákona o spotřebitelském úvěru, která má možnosti předčasného splacení výrazně rozšířit.

Deset procent vlastních zdrojů stačí
Centrální banka chce omezit poskytování tzv. stoprocentních hypoték a dostat se již v příštím roce k maximálnímu limitu 90 procent ceny nemovitosti. Cílem je zabránit možnému přehřátí hypotečního trhu v budoucnu. Central Group v současnosti garantuje nejvýhodnější sazbu u hypotéky právě v případě, že klient má alespoň deset procent vlastních zdrojů. Hypotéky na 90 procent ceny nemovitosti jsou také podle zkušeností úvěrových poradců Central Group nejčastěji využívané. Stoprocentní hypotéky klienti žádají jen zcela ojediněle, a tak nové opatření ČNB zřejmě nebude mít na trh nového bydlení žádný dopad. Navíc i po změně, kterou ČNB plánuje, budou moci lidé na stoprocentní výši ceny bytu hypotékou dosáhnout například ručením jinou nemovitostí.

Dušan Kunovský
Předseda představenstva