Aktuální komentář 7.3.2016

Vysoký podíl výdajů domácností na bydlení vede rodiny k přehodnocení postoje k vlastnickému bydlení

7.3.2016, Praha – Fakt, že výdaje na bydlení tvoří největší položku výdajové stránky rodinných rozpočtů, nutí domácnosti mnohem více přemýšlet o pořízení vlastního bydlení. Zlepšující se ekonomická situace, klesající nezaměstnanost a rekordně levné hypotéky jim k tomu dávají možnost.

Unikátní situace na trhu, kdy banky stále nabízejí rekordně levné hypotéky a současně ceny nemovitostí zůstávají na nižší úrovni, než před ekonomickou krizí, tak vede k růstu poptávky po novém bydlení. Central Group jako největší domácí rezidenční developer a investor nové bytové výstavby vloni prodal 1009 bytů za 3,5 miliardy korun, což je meziroční nárůst o téměř pětinu. Je tedy zřejmé, že lidé si stále více uvědomují, že se jim v současné ekonomické situaci vyplatí investovat největší část výdajů domácností do pořízení vlastního bydlení a nikoli je pouze utrácet za nájemné.

Výdaje rodin na bydlení dosahují za rok 2015 podle právě zveřejněných údajů ČSÚ 21,1 procenta (ve velkých obcích ve 4. čtvrtletí roku dokonce 23,2 procenta) všech výdajů domácností a jsou tak jednoznačně nejvyšší složkou výdajové stránky rodinných rozpočtů.

Dušan Kunovský
Předseda představenstva
Central Group, a. s.

Detailní statistiky ČSÚ naleznete zde.